Ana içeriğe atla

Voleybol nedir? Nasıl oynanır?

 
                         

                            Voleybol

Voleybol, altışar kişiden kurulan iki takım arasında oynanan, topu en fazla üç pas yaparak filenin üzerinden karşı tarafa geçirmeyi ve rakip takımın sahasına düşürmeyi amaçlayan bir takım oyunudur. 1885 yılında ABD’de icat edilen voleybolun mucidi Holyoke YMCA isimli okulda Beden Eğitimi Öğretmenliği yapan Wiliiam Morgan’dır. Morgan, basketbol topunun iç lastiğini kullanarak böyle bir oyun tasarlamış ve ilk oyunu da öğrencilerine oynatmıştır. ABD’nin I. Dünya Savaşı’na katılmasıyla birlikte voleybol Amerikan askerleri tarafından Avrupa ve Uzakdoğu’da da oynanınca dünyaca ünlü bir oyun haline gelmiştir. Takvimler 1964’ü gösterdiğinde ise voleybol Tokyo Olimpiyatları’nda kendine ilk kez yer bulmuştur. Sovyetler Birliği 1991 yılındaki çöküşüne dek voleybolda dünyadaki ağırlığını korumuştur. Yazımızda sırayla voleybol nasıl oynanır, voleybol kuralları ve voleybol oyuncularının özellikleri neler olmalıdır konularına değineceğiz.

Voleybol Nasıl Oynanır?

Voleybol, altı kişiden oluşan iki takım arasında oynanan ve temel amacı topu sahanın tam ortasında yer alanın filenin üzerinden en fazla üç vuruşta geçirerek rakip sahaya çarptırmak olan bir takım oyunudur. Voleybol oyuncularının yeri kendi sahalarında hemen hemen sabittir. Üç oyuncu fileye yakın durarak atak yaparken, üç oyuncu ise atak oyuncularının arkasında durarak savunma yapar. Bir takım topa bir kez ya da iki kez vurabilir ancak maksimum hak üçtür. Topa dördüncü kez dokunulması halinde faul olur ve top karşı takıma geçer. Topa eller ve kollarla vurulabilir. Ayak veya bacaklar topla temas ederse de faul olur.
Bir voleybol maçı toplam beş setten oluşur. En az iki fark ile 25 puana ilk ulaşan takım setin galibi olur. İlk dört set 25 puandan, son set 15 puandan oynanır. En az iki fark bu sette de geçerlidir.
Bir voleybol takımında forması diğer arkadaşlarından farklı olan oyuncuya “libero” denir. Bu oyuncu defansif bir oyuncudur. Atak oynamaz, blok yapmaz ve servis kullanmaz. Libero genellikle takım içindeki dengeyi arka taraftan gözetler ve sağlar. Koç ile takım arasında bir köprü görevi görür. Her sette toplamda altı değişiklik yapılabilir.

Voleybol Kuralları Nelerdir?

Voleybol kuralları nelerdir maddeler halinde bakıyoruz:
  • Voleybol topu 260 – 280 gram ağırlığında ve 65 cm genişliğinde olmalıdır.
  • Voleybol sahası 9 x 18 metredir ve tam ortadan ikiye ayrılır. Her set sonrası takımlar yarı sahalarını değiştirirler.
  • Oyun esnasında hiçbir oyuncu rakip sahaya basamaz.
  • Voleybol sahasının orta çizgisinde bulunan file, sahayı iki eşit yarı sahaya böler. Bu filenin uzunluğu erkekler için 2.43 cm, kadınlar için 2.24 cm olarak belirlenmiştir.
  • Ancak ortak bir kararla bu file daha alçak şekilde ayarlanabilir.
  • Bir yarı sahanın arka çizgisinin sağ tarafında ayrılan üçte birlik bölüme “Servis Alanı” adı verilir ve servis yani oyunu başlatma vuruşları bu alandan tek seferde topu rakip yarı sahaya gönderecek şekilde yapılır.
  • Servis atışı “Servis Alanı” dışından yapılırsa geçersiz olur.
  • Oyun kapalı bir alanda oynanıyorsa tavan yüksekliği en az 7,8 metre olmalıdır.
  • Oyun servisle başlar.
  • Servis atışı topa el içi, kol ya da yumrukla vurularak yapılabilir.
  • Servisle gelen topu karşılayan takım, en fazla üç vuruşla topu tekrar diğer yarı sahaya göndermek zorundadır.
  • Oyuncular oyun esnasında topa iki kere üst üste vuramaz.
  • Oyuncular her ne sebeple olsun rakip alana basamaz.
  • Oyuncular topa sabit olarak ellerinde tutamaz.
  • A takımı topu B takımının yarı sahasına ya da saha çizgisine değdirmeyi başarırsa 1 puan kazanır.
  • Ancak A takımının attığı top B takımının sahasının dışına değerse, B takımı 1 puan kazanır.
  • Hiçbir oyuncu topa kalçasından aşağısı ile temas edemez.
  • Topa üç kereden fazla dokunmak, rakip sahaya basmak, fileyi tutmak, fileye temas etmek, topa kuraldışı bir müdahalede bulunmak ya da topu tutmak faul sebebidir.
  • Faullerde top rakibe geçer.
  • Bir takım 3 set üst üste kazanırsa, maç sona erer.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORHAN VELİ KANIK ESERLERİ

                      ORHAN VELİ KANIK ESERLERİ     Orhan Veli'nin Eserleri Şiir: Garip (Oktay Rıfat ve Melih Cevdet'le 1941), Garip (yalnız kendi şiirleriyle, genişletilmiş 2. baskı, 1945), Vazgeçemediğim (1945), Destan Gibi (1946), Yenisi (1947), Karşı (1949). Ölümünden sonra, şairin kitapları bir arada, kitaplarına girmeyen şiirlerle birlikte Orhan Veli, Bütün Şiirleri (1951) adıyla basıldı. Sonraki yıllar yeni basımları yapıldı. Düzyazıları, eleştiri ve hikayeleri: Nesir Yazıları (1953), Denize Doğru (1970), La Fontaine'in Masalları (49 fabl manzum çeviri, 1943, YKY 2003), Nasrettin Hoca Hikayeleri (72 fıkra  manzum  çeviri, 1949, YKY 2003). Bütün Eserleri Edebiyat Dünyamız (düzyazı, konuşma, 1975), Bütün Yazıları (1982; 1. cilt Sanat Edebiyat Dünyamız, 2. cilt Bindiğimiz Dal). Bütün Şiirleri (1975). Çeviri Şiirler (der. Asım Bezirci, 1982). 2003'te Yapı Kredi Yayınları tarafından bütün şiirleri ve öteki eserleri yeniden yayınılanmaya b

TURGUT UYAR'IN 'GÖĞE BAKMA DURAĞI' İSİMLİ ŞİİRİ

      Göğe Bakma Durağı İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım Şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından Bebe dişlerinden güneşlerden yaban otlarından Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar Şu aranıp duran korkak ellerimi tut Bu evleri atla bu evleri de bunları da Göğe bakalım Falanca durağa şimdi geliriz göğe bakalım İnecek var deriz otobüs durur ineriz Bu karanlık böyle iyi afferin Tanrıya Herkes uyusun iyi oluyor hoşlanıyorum Hırsızlar polisler açlar toklar uyusun Herkes uyusun bir seni uyutmam bir de ben uyumam Herkes yokken biz oluruz biz uyumayalım Nasıl olsa sarhoşuz nasıl olsa öpüşürüz sokaklarda Beni bırak göğe bakalım Senin bu ellerinde ne var bilmiyorum göğe bakalım Tuttukça güçleniyorum kalabalık oluyorum Bu senin eski zaman gözlerin yalnız gibi ağaçlar gibi Sularım ısınsın diye bakıyorum ısınıyor Seni aldım bu sunturlu yere getirdim Sayısız penceren vardı bir bir kapattım Bana dönesin diye bir bir kapattım Şimdi otobüs gelir biner gideriz Dönmiyeceğimiz

Ümit Yaşar OĞUZCAN'ın Galata Kulesi Hikayesi

Ü mit Yaşar Oğuzcan'ın yaşamı boyunca 24 kere intihara teşebbüs ettiği söyleniyor, fakat kendisine göre rakam 3 kereden ibaret. Babası da bir şair olan Ümit Yaşar Oğuzcan için babası şu şiiri kaleme alıyor. Bak dünya ne güzel, bu sitem niye, Ettim ben adımı sana hediye. Mutluyum ey oğul babanım diye, Çarptırma hicvinle cezaya beni. Şairin Vedat adında bir oğlu olduktan sonra bile intihar teşebbüslerine devam etmiştir ve her seferinde bir sebeple kurtulmuştur. Bu intihar teşebbüsleri alienin huzurunu iyice bozmuştur. Oğlu Vedat Oğuzcan'ın yetişkin olmaya başladığı zamanlarda bu olaylar sürekli aklında dönüp durmaya başlamıştır. 17 yaşına geldiğinde ise babasına bir ders vermek istemiştir. Vedat Oğuzcan bu huzursuz ortamdan kurtulmak ister ve Galata Kulesi'ne çıkıp kendini aşağıya bırakır. Babasının aksine o ilk teşebbüsünde can vermiştir. Rivayete göre ise yere düştüğünde çevredekiler elinde bir intihar notu bulmuştur. Notta ise şöyle yazmaktadır: “Ba